Alpackor

Våra Alpackor

Alpackor är otroligt vänliga och oemotståndligt charmiga, idisslande camelider. De älskar inte att bli klappade, men är otroligt nyfikna och sociala, och man får ändå en fin närkontakt med dem.

På Kolmstahöjden bor nio alpackor av rasen huacaya, var och en med sina egna personligheter, som tillsammans bildar en väldigt fin och harmonisk flock.

För oss är det väldigt viktigt att alpackorna alltid får ”vara alpackor ”, att vara med på sina egna villkor och få bete sig så som är naturligt för dem. Vi charmas av deras vaksamma beteende, naturliga nyfikenhet och stillsamt vänliga närvaro. Vi strävar efter att förstå deras signaler och bygga förtroende. Och vi älskar att berätta om dessa sagoväsen för våra besökare.

Flocken

Vår alpackaflock består av nio trygga individer som oftast håller ihop. De sex yngsta var våra första alpackor och flyttade till oss samtidigt. De tre äldsta kom till oss ett år efter de första, och tillförde lite skön och avslappnad livserfarenhet. Inom gruppen finns det några ”kompisgäng”.

Smågrabbarna:
Nils, Gösta, Vilgot och Valter.

Alla är nästan lika gamla, och har växt upp tillsammans, ett riktigt tryggt kompisgäng.

Storebrorsorna:
Knut och Frej.

Ett år äldre än smågrabbarna. De har också växt upp tillsammans och håller oftast ihop. Bestämmer gärna över smågrabbarna och farbröderna.

Farbröderna
Tor, Otto och Tage.

Flera år äldre än de andra. Uppväxta tillsammans och helt trygga med varandra, även om Otto gärna håller sig lite för sig själv och filosoferar. Med ålderns rätt är de coola och låter storebrorsorna få ”bestämma” över dem.

Frej

Född 2017

Chefen

Frej är flockens ordningsman, vaktar och varnar för eventuella faror. Han kan verka lite allvarsam och reserverad och tycker det är lite fånigt att äta ur människornas hand.

Han är den stora tryggheten både för husse och matte och för de andra alpackorna.

Frej är en dröm att hantera med grimma och klo-klippning, har man vunnit hans tillit är han stencool. Man känner igen honom på att han är den enda svart-vita alpackan i flocken.

Knut

Född 2017

Chefsassistenten

Knut är en lite tillbakadragen och avvaktande herre. Kommer man med något gott äter han lite försiktigt ur handen. Han älskar inte grimma och klo-klippning, men går att övertala till att gå med på det mesta om man ger honom lite tid. Vill absolut att bästa kompisen Frej skall vara inom synhåll. Man känner igen honom på den ganska stadiga kroppen den ovanligt vänliga uppsynen med de snälla ögonen, och den ofta okammade luggen.

Nils

Född 2018

Matälskaren

Nils är social och nyfiken. Kommer man med något gott är han först framme och mumsar ivrigt i sig ur handen. Han är supersmidig att hantera, grimma och klo-klippning går han utan protest med på. Man känner igen honom på den yviga och fluffiga luggen, och att man känner hans framtänder när han glufsar i sig maten.

Gösta

Född 2018

Vice Matälskaren

Precis som Nils är Gösta en social och nyfiken herre. Kommer man med något gott tävlar han med Nils om att vara först framme. Han är lätt att grimma på, men klo-klippning tycker han är lite läskigt. Man känner igen honom på den rufsiga och ostyriga luggen, och att han är lite röd runt mulen.

Vilgot

Född 2018

Mellanbarnet

Vilgot håller sig gärna lite mitemellan de andra. Kommer man med något gott är han å andra sidan inte sen att hålla sig framme. Han är lätt att grimma på, men klo-klippning tycker han är lite läskigt. Väldigt lik Nils, men man känner igen honom på den rufsigare luggen, de vackra ögonen och den lite mer avlånga och finlemmade nosen.

Valter

Född 2018

Sötchocken

Valter är en mycket blyg herre som helst håller sig i bakgrunden och låter sig bara handmatas när han själv vågar. Han är lätt att grimma på, och klo-klippning ställer han oftast upp på utan protest. Man känner igen honom på den gyllenbruna färgen och de sagolikt vackra ögonen.

Tage

Född 2015

Tänkaren

Tage är är flockens kluriga och känsliga geni. Han har till synes alltid något tankeprojekt på gång, speciellt duktig är han på att testa om husses stängsling verkligen kan hindra en alpacka från att ta sig under eller förbi. Han är lätt att grimma på, och klo-klippning tillåter han om han är på rätt humör. Man känner igen honom på den Gigantiska pälsmössan och den rödaktiga mulen. Han är också flockens mest storvuxna alpacka.

Tor

Född 2015

Balettdansaren

Tor är är flockens smidiga och sportiga dans-kille, hoppar och skuttar mest av alla. Nyfiken och matglad och den som det går att få en helt magisk ögonkontakt med. Han är lätt att grimma på och klo-klippning tillåter han om han är på rätt humör. Man känner igen honom på att han är hög och slank. Den speciella teckningen gör att han ser lite hård och tuff ut, men han har en helt ljuvlig personlighet.

Otto

Född 2014

Mañana-Poeten

Otto är är flockens mysfarbror, äldst av dem alla. Han funderar ofta över livets stora frågor, helst liggandes en liten bit från de andra. Lite disträ och alltid sist när flocken förflyttar sig. Han är lätt att grimma på, men klo-klippning tycker han är riktigt läskigt. Man känner igen honom på den vackra bruna färgen, den fluffiga luggen och hans oslagbart sköna mentalitet.